Vážení zákazníci a čtenáři – od 28. prosince do 2. ledna máme zavřeno.
Přejeme Vám krásné svátky a 52 týdnů pohody a štěstí v roce 2025 !

Jablko

Z Multimediaexpo.cz

Jablko je vítaným občerstvením (HDR)
Jablka odrůdy Fuji

Jablko je jedním z nejběžnějších druhů ovoce, nejen ve střední Evropě. Je plodem jabloně a jde o malvici, podobně jako u hrušky.

Obsah

Historie

Jablko doprovází člověka od počátku historie. Utržení jablka ze stromu poznání bylo dokonce prvotním hříchem lidského pokolení (šlo však zřejmě o jablko granátové). Napodobenina jablka se stala součástí symbolů královské moci, zlaté jablko bylo předmětem známého sváru a stálo na prvopočátku událostí, které vedly k pozdějšímu pádu Tróje v řecké mytologii.

Pěstování, konzumace a obchod

Jablka na jabloni

Jablka jsou důležitou součástí našeho jídelníčku. Vyrábí se z nich mošty a džusy, džemy, kompoty, čaje, aroma do jiných jídel. Mají nezastupitelné místo ve výživě - obsahují celou řadu látek prospěšných organismu, zvyšují imunitu, mají vliv na odolnost vůči stresu. Pro všechny tyto účinky se v populární literatuře a časopisech často opakuje doporučení konzumovat nejméně jedno jablko denně. Zajímavé je, že aromatické látky z jablek, pokud je v organismu nezničíme jinými látkami v potravě, prostupují tělem a uvolňují se např. skrze vlasy ven, pravidelní konzumenti jablek tak doslova voní po jablíčkách.

Všudypřítomnost jabloní a jablek vedla po roce 1989 ke značné devalvaci jejich hodnoty. Tisíce jabloní v sadech i jiných místech ČR bylo vykáceno anebo ošetřovatelsky zanedbáno tak, že jejich úrodnost klesla na zlomek původního stavu. Spolu s likvidací zařízení na zpracování jablek to znamenalo, že cena ovoce, která by mohla být minimální, je dnes na trhuČRprůměru vyšší než cena banánů nebo pomerančů. Rovněž řada produktů, které se vyráběly tradičně z padaných jablek z českého trhu do velké míry vymizely.

Plody dozrávají na konci léta nebo na podzim. Mají většinou kulovitý tvar (některé odrůdy jsou zploštělé, jiné vejčité) o průměru 5 až 9 cm, některé odrůdy až 15 cm. Slupka zralého plodu se může lišit podle odrůdy, od zelené (např. odrůda Granny Smith) přes žlutou (např. odrůdy Golden Delicious, Zlatá reneta) až po sytě červenou (např. odrůdy Idared, Spartan), častá jsou červená "líčka" na žlutém či zeleném základě. Pozdní odrůdy se dají dobře skladovat, ve vhodných podmínkách vydrží až do jara.

Světová produkce jablek stabilně stoupá, v roce 1980 bylo sklizeno 34 milionů tun, v roce 2007 již přes 64 milionů tun. V roce 2007 byla zdaleka největším producentem Čínská lidová republika s 27,5 miliony tun (42,8% světové produkce), s velkým odstupem následují Spojené státy Americké (6,6%), Írán (4,1%), Turecko (3,5%), Rusko (3,5%), Itálie (3,2%), Indie (3,1%) a Francie (2,8%).[1]

Většina produkce se spotřebuje v zemích produkce, předmětem mezinárodního obchodu bylo v roce 2006 7 milionu tun. Mezi největší vývozce patřila Čínská lidová republika (11,2% světového vývozu), Chile (10,1%), Itálie (9,9%), Francie (9,5%) a Spojené státy Americké (8,9%); mezi největší dovozce pak Rusko (11,7% světového dovozu) a Německo (10,0%).[2] V České republice bylo v roce 2008 sklizeno z 11,5 milionů stromů 154 tisíc tun jablek.[3]

Využití plodů

Jablka mají pestré možnosti využití: především se konzumuje přímo, kromě toho se z jablek vyrábí množství dalších produktů.

Sušené ovoce

Sušení patří k nejstarším způsobům konzervace a dnes opět nachází své příznivce. Šetrným sušením při nižších teplotách (kolem 50 °C) se uchová ze všech způsobů konzervace nejvíc vitamínů, minerálů a bílkovin. Sušením se v ovoci koncentrují ovocné cukry, čímž se zamezí vývoji nepříznivých mikroorganismů. Tak si ovoce zachovává charakteristickou chuť, vůni a vzhled. Sušená jablka můžeme jíst i po namočení do vlažné vody nebo mléka, používají se při pečení i vaření. Zlepšují činnost střev, snižují cholesterol, normalizují střevní mikroflóru.

Sušená jablka jsou označována jako křížaly, v nářeční mluvě jako "krájánky".

Jablečná šťáva

je výtečným zdrojem vitamínů, přírodního cukru, pektinů, ovocných kyselin a dalších přírodních látek. Současně má šťáva vysoký obsah vlákniny. Vyrábí se nejčastěji lisováním rozemletých jablek - jablečné drtě. Pro další uchování jablečné šťávy je třeba šťávu konzervovat vyšší teplotou (pasterizace), zahustit (výroba koncentrátu na odparkách) či zchladit. Nefiltrovaná 100% jablečná šťáva bez přidání cukru či jiných ochucovadel se nazývá jablečný mošt.

Jablečný destilát

Po zkvašení ovocných cukrů v rmutu z drcených jablek nebo přímo jablečné šťávy vzniká pomocí destilace ovocná pálenka - jabkovice (calvados).

Léčivé účinky jablek

Jablka obsahují vitamín C a řadu antioxidantů, které chrání DNA v lidských buňkách a snižují tak riziko vzniku rakoviny, podobně jako množství vláknina. Jiné látky chrání mozek před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou.

  • snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu a krevních tuků
  • posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh
  • stabilizují hladinu cukru v krvi
  • čistí střeva
  • posilují dásně

Jedny z nejvzácnějších druhů jablek jsou kanadské renety. Rostou za teplého počasí a vyznačují se 5 hranami.

Průměrný obsah látek a minerálů

Tabulka udává dlouhodobě průměrný obsah živin, prvků, vitamínů a dalších nutričních parametrů zjištěných v syrových jablkách.[4]

Složka Jednotka Průměrný obsah Prvek (mg/100 g) Průměrný obsah Složka (mg/100g) Průměrný obsah
vodag/100 g85,4Na3vitamin C3 - 20
bílkovinyg/100 g 0,4K100vitamin D0
tukyg/100 g 0,1Ca3vitamin E0,27
cukryg/100 g 11,2Mg3vitamin B60,06
celkový dusíkg/100 g 0,05P8vitamin B120
vlákninag/100 g 1,6Fe0,1karoten0,017
mastné kyselinyg/100 g stopyCu0,02thiamin0,03
cholesterolg/100 g 0Zn0,1riboflavin0,02
energiekJ/100 g 190Mn0,1niacin0,1

Reference

  1. FAOSTAT - ProdSTAT
  2. FAOSTAT - TradeSTAT
  3. Český statistický úřad - Sklizeň z ovocných stromů a keřů v roce 2008
  4. McCance a Widdowson´s:The Composition of Foods, 6. Summary edition, Royal Society of Chemistry Cambridge a Food Standard Agency, 2008, ISBN 978-0-85404-428-3

Externí odkazy

Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Apple
Ovoce

Ananas • Angrešt • Avokádo • Banán • Broskev • Borůvka • Brusinka • Citron • Čerimoja • Datle • Durian • Etrog • Fík • Granátové jablko • Grapefruit • Hrozny • Hruška • Indický fík • Jablko • Jahoda • Kaki • Karambola • Kdoule • Kiwi • Klikva • Kumquat • Kvajáva • Liči • Limetka • Malina • Mandarinka • Mango • Marakuja • Meruňka • Mišpule • Moruše • Naši • Oliva • Ostružina • Papája • Pawpaw • Pitahaya • Pomeranč • Pomelo • Rajčenka • Rambutan • Rybíz (bílý • červený • černý) • Švestka • Trnky • Třešně • Višně • Žakie