V sobotu 2. listopadu proběhla mohutná oslava naší plnoletosti !!
Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!

Mango

Z Multimediaexpo.cz

Verze z 13. 3. 2014, 11:44; Sysop (diskuse | příspěvky)
(rozdíl) ← Starší verze | zobrazit aktuální verzi (rozdíl) | Novější verze → (rozdíl)

Tento článek pojednává o ovoci. Možná hledáte: oděvní společnost MANGO

Soubor:Mango flower.jpg
květy mangovníku
plody manga v obchodě

Mango je tropické ovoce, plod mangovníku. Mango patří do rodu Mangifera, který zahrnuje přes 1000 druhů tohoto skvělého ovoce. Není znám jeho přesný původ, ale má se za to, že mango pochází z jižní a jihovýchodní Asie. V Indii, Barmě, na Srí Lance, v Pákistánu a Bangladéši byly nalezeny fosilie staré 25 až 30 milionů let. Jeho název pochází z Malayalamského manga, které si později portugalští obchodníci upravili na manga. Je výtečným zdrojem vitaminů A, C, beta karotenu a draslíku a vlákniny. Obsahuje málo tuku a sodíku. Plody jsou různé barvy, velikosti i tvaru.

Obsah

Využití v kuchyni

  • V Asii se využívá i zelených mang k různým kulinářským účelům. Je třeba jej nechat dozrát při pokojové teplotě, až bude měkké. Mimo přímé konzumace čerstvých, zralých plodů se hodí např. jako příloha k masům a omáčkám.

Léčivé účinky manga

  • pomáhá při zrakové únavě a šerosleposti
  • přináší do kůže a vlasů barvu
  • působí preventivně proti infekcím a nemocem z nachlazení
  • uklidňuje nervy, dodává sílu ve stresových situacích

Průměrný obsah látek a minerálů

Tabulka udává dlouhodobě průměrný obsah živin, prvků, vitamínů a dalších nutričních parametrů zjištěných v plodech manga.[1]

Složka Jednotka Průměrný obsah Prvek (mg/100 g) Průměrný obsah Složka (mg/100g) Průměrný obsah
vodag/100 g82,4Na2vitamin C37
bílkovinyg/100 g 0,7K180vitamin D0
tukyg/100 g0,2Ca12vitamin E1,05
cukryg/100 g13,8Mg13vitamin B60,13
celkový dusíkg/100 g0,11P16vitamin B120
vlákninag/100 g2,6Fe0,7karoten0,696
mastné kyselinyg/100 g0,1Cu0,12thiamin0,04
cholesterolg/100 g 0Zn0,1riboflavin0,05
energiekJ/100 g245Mn0,3niacin0,5

Reference

  1. McCance a Widdowson´s:The Composition of Foods, 6. Summary edition, Royal Society of Chemistry Cambridge a Food Standard Agency, 2008, ISBN 978-0-85404-428-3


Ovoce

Ananas • Angrešt • Avokádo • Banán • Broskev • Borůvka • Brusinka • Citron • Čerimoja • Datle • Durian • Etrog • Fík • Granátové jablko • Grapefruit • Hrozny • Hruška • Indický fík • Jablko • Jahoda • Kaki • Karambola • Kdoule • Kiwi • Klikva • Kumquat • Kvajáva • Liči • Limetka • Malina • Mandarinka • Mango • Marakuja • Meruňka • Mišpule • Moruše • Naši • Oliva • Ostružina • Papája • Pawpaw • Pitahaya • Pomeranč • Pomelo • Rajčenka • Rambutan • Rybíz (bílý • červený • černý) • Švestka • Trnky • Třešně • Višně • Žakie