Motorem našeho webového serveru bude pekelně rychlý
procesor AMD Ryzen Threadripper 7960X (ZEN 4).
Džus
Z Multimediaexpo.cz
m (1 revizi) |
(+ Výrazné vylepšení) |
||
Řádka 1: | Řádka 1: | ||
- | [[Soubor: | + | [[Soubor:Orange juice 1 edit1.jpg|thumb|240px|Pomerančový džus]] |
+ | [[Soubor:Apple juice with 3apples.jpg|thumb|240px|Jablečný džus s jablky]] | ||
'''Džus''' je [[tekutina]] připravená mačkáním [[ovoce]] nebo [[zelenina|zeleniny]], při kterém se z nich dostává jejich šťáva. Existují džusy jednodruhové nebo smíšené z několika druhů rostlin. Oblíbený je například pomerančový džus, který je vyráběn z plodů [[pomerančovník]]u. Džusy se dodávají i ve formě [[koncentrát]]u a ředí se pak do původní [[hustota|hustoty]] [[voda|vodou]]. Koncentrát může být vyroben na místě sběru a převezen do jiného zpracovatelského závodu poblíž místa prodeje a doplněn vodou tam (v podstatě to znamená vyloučení vody, která je v ovoci nebo zelenině obsažena, z procesu přepravy na místo určení a tedy i určité snížení nákladů). Většinou ale dojde i k nepatrné degradaci chuti. Džusy z čerstvého ovoce nebo zeleniny, které neprošly dehydratací, jsou většinou chutnější a dražší. Většinou se prodávají 100%, které by měly dosahovat stejného poměru obsažených látek jako původní šťáva, k dostání jsou ale i levnější řidší varianty (ty se nazývají '''nektary'''). Aby se zvýšila trvanlivost džusů při běžném prodeji, jsou [[pasterizace|pasterizovány]], podobně jako [[mléko]]. Protože na ovocný obsah má vliv sluneční světlo, balí se džusy do světlu nepropustných krabic. Při delším působení běžné teploty a světla může u některých džusů (např. jablečných) docházet k [[fermentace|fermentaci]]. | '''Džus''' je [[tekutina]] připravená mačkáním [[ovoce]] nebo [[zelenina|zeleniny]], při kterém se z nich dostává jejich šťáva. Existují džusy jednodruhové nebo smíšené z několika druhů rostlin. Oblíbený je například pomerančový džus, který je vyráběn z plodů [[pomerančovník]]u. Džusy se dodávají i ve formě [[koncentrát]]u a ředí se pak do původní [[hustota|hustoty]] [[voda|vodou]]. Koncentrát může být vyroben na místě sběru a převezen do jiného zpracovatelského závodu poblíž místa prodeje a doplněn vodou tam (v podstatě to znamená vyloučení vody, která je v ovoci nebo zelenině obsažena, z procesu přepravy na místo určení a tedy i určité snížení nákladů). Většinou ale dojde i k nepatrné degradaci chuti. Džusy z čerstvého ovoce nebo zeleniny, které neprošly dehydratací, jsou většinou chutnější a dražší. Většinou se prodávají 100%, které by měly dosahovat stejného poměru obsažených látek jako původní šťáva, k dostání jsou ale i levnější řidší varianty (ty se nazývají '''nektary'''). Aby se zvýšila trvanlivost džusů při běžném prodeji, jsou [[pasterizace|pasterizovány]], podobně jako [[mléko]]. Protože na ovocný obsah má vliv sluneční světlo, balí se džusy do světlu nepropustných krabic. Při delším působení běžné teploty a světla může u některých džusů (např. jablečných) docházet k [[fermentace|fermentaci]]. | ||
Džusy obsahují především množství vitamínů rozpustných ve vodě, jako je například [[vitamín C]], a to podle ovoce nebo zeleniny, z kterých se skládají. | Džusy obsahují především množství vitamínů rozpustných ve vodě, jako je například [[vitamín C]], a to podle ovoce nebo zeleniny, z kterých se skládají. | ||
- | + | ||
Složení typického pomerančového džusu na 100 ml: | Složení typického pomerančového džusu na 100 ml: | ||
{|class="wikitable" | {|class="wikitable" | ||
Řádka 23: | Řádka 24: | ||
|} | |} | ||
== Ovocné džusy == | == Ovocné džusy == | ||
- | [[Soubor: | + | [[Soubor:O-Saft-Maschine.jpg|thumb|240px|Profesionální výrobník čerstvého pomerančového džusu]] |
* [[pomeranč|pomerančový džus]] | * [[pomeranč|pomerančový džus]] | ||
* [[jablko|jablečný džus]] | * [[jablko|jablečný džus]] | ||
Řádka 43: | Řádka 44: | ||
- | {{Commonscat|Juices}}{{Článek z Wikipedie}} | + | {{Flickr|Juices}}{{Commonscat|Juices}}{{Článek z Wikipedie}} |
[[Kategorie:Zdravá výživa]] | [[Kategorie:Zdravá výživa]] | ||
[[Kategorie:Nealkoholické nápoje]] | [[Kategorie:Nealkoholické nápoje]] |
Aktuální verze z 11. 4. 2019, 08:24
Džus je tekutina připravená mačkáním ovoce nebo zeleniny, při kterém se z nich dostává jejich šťáva. Existují džusy jednodruhové nebo smíšené z několika druhů rostlin. Oblíbený je například pomerančový džus, který je vyráběn z plodů pomerančovníku. Džusy se dodávají i ve formě koncentrátu a ředí se pak do původní hustoty vodou. Koncentrát může být vyroben na místě sběru a převezen do jiného zpracovatelského závodu poblíž místa prodeje a doplněn vodou tam (v podstatě to znamená vyloučení vody, která je v ovoci nebo zelenině obsažena, z procesu přepravy na místo určení a tedy i určité snížení nákladů). Většinou ale dojde i k nepatrné degradaci chuti. Džusy z čerstvého ovoce nebo zeleniny, které neprošly dehydratací, jsou většinou chutnější a dražší. Většinou se prodávají 100%, které by měly dosahovat stejného poměru obsažených látek jako původní šťáva, k dostání jsou ale i levnější řidší varianty (ty se nazývají nektary). Aby se zvýšila trvanlivost džusů při běžném prodeji, jsou pasterizovány, podobně jako mléko. Protože na ovocný obsah má vliv sluneční světlo, balí se džusy do světlu nepropustných krabic. Při delším působení běžné teploty a světla může u některých džusů (např. jablečných) docházet k fermentaci. Džusy obsahují především množství vitamínů rozpustných ve vodě, jako je například vitamín C, a to podle ovoce nebo zeleniny, z kterých se skládají.
Složení typického pomerančového džusu na 100 ml:
Bílkoviny | 1,00 g |
Sacharidy | 10,00 g |
Tuky | 0,25 g |
Vláknina (v případě, že je obsažena i dřeň) | 0,10 g |
Vitamín C | 0,04 g |
Ovocné džusy
- pomerančový džus
- jablečný džus
- multivitaminový džus (směs šťáv různých druhů ovoce nebo zeleniny)
- jahodový džus
- hruškový džus
- rybízový džus
- třešňový džus
- višňový džus
- meruňkový džus
- broskvový džus
- marakujový džus
- banánový džus
- grepový džus
Zeleninové džusy
|
|
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |