V sobotu 2. listopadu proběhla mohutná oslava naší plnoletosti !!
Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!

Vitamín

Z Multimediaexpo.cz

(Rozdíly mezi verzemi)
m (Nahrazení textu)
m (1 revizi)
 

Aktuální verze z 1. 7. 2013, 23:28

Ovoce a zelenina jsou nejlepším zdrojem vitamínů

Vitamín (někdy také vitamin) je látka, která spolu s bílkovinami, tuky a sacharidy patří k základním složkám lidské potravy.

V lidském organismu mají vitamíny funkci katalyzátorů biochemických reakcí. Podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů. Existuje 13 základních typů vitamínů. Lidský organismus si, až na některé výjimky, nedokáže vitamíny sám vyrobit, a proto je musí získávat prostřednictvím stravy.

Při nedostatku vitamínů, tzv. hypovitaminóze, se mohou objevovat poruchy funkcí organismu, nebo i velmi vážná onemocnění. Přebytečných vitamínů rozpustných ve vodě se organismus dokáže zbavit a pokud přestaneme vitamín přijímat, organismus z těla nadbytečné množství vyloučí. U vitamínů rozpustných v tucích to však nefunguje – nejrizikovější je v tomto ohledu vitamín A, u nějž existují případy smrtelných otrav nebo otrav s doživotními následky. Vitamíny jsou nutné pro udržení mnohých tělesných funkcí a jsou schopny posilovat a udržovat imunitní reakce.

Vitamin B1 objevil polský biochemik Kazimierz Funk v roce 1912 v otrubách rýže. Funke navrhl název vitamín podle latinského vital a amine = „životně důležité aminy“. Ačkoli podle dnešních poznatků nejde o aminy, název se ujal. Tento termín byl později rozšířen na všechny podobné látky (vitaminy A, B, C, …K a pseudovitamíny).

Obsah

Vitamíny rozpustné v tucích

Mnemotechnická pomůcka Z-A-D-E-K nebo D-E-K-A.

Vitamíny rozpustné ve vodě

Podrobnější informace naleznete na stránce: B-komplex

Funkce a zdroje vitaminů

Vitaminy rozpustné ve vodě

  • Komplex vitaminů B Pro člověka má význam B1, B2, B6, B12, H a PP faktor. Význam vitaminů B je vztah k látkové výměně ve svalech a nervové tkáni a ke krvetvorbě.
  • B2 (riboflavin)
  • B6 (pyridoxin)
    • Zdrojem je mléko, kvasnice a maso.
    • Podporuje metabolismus bílkovin a funkce vitaminů B1 a B2.
    • Mezi projevy nedostatku patří pomalé hojení zánětů a zhoršená regenerace sliznic.
  • vitamín PP (kyselina nikotinová)
    • Vyskytuje se v v kvasnicích, libovém mase, mléce, listové zelenině a v játrech.
    • Je součást enzymů podílejících se na přenosu elektronů v chemických reakcích.
    • Projevy nedostatku jsou: zánět nervů, duševní poruchy, záněty sliznic a kůže, těžké průjmy.
  • B12 (kobalamin)
    • Zdrojem jsou játra, ledviny a mléko.
    • Vitamín B12 je nezbytný pro udržení normální krvetvorby (pro resorpci nezbytný vnitřní faktor).
    • Projevem nedostatku je perniciosní anémie.
  • Vitamín C (kyselina askorbová)
    • Zdrojem je ovoce a zelenina (šípky a rybíz).
    • Působí na tvorbu vaziva, kosti a chrupavky, zvyšuje odolnost proti infekcím a zrychluje hojení ran.
    • Projevy nedostatku jsou: snížení odolnosti proti infekci, krvácivost dásní, vypadávání zubů (kurděje).

Vitaminy rozpustné v tucích

Hypervitaminóza: při podávání lékové formy, vápník se ukládá ve stěnách cév a orgánů (srdce, mozek).

  • K (antihemoragický)
    • Vyskytuje se v zelenině (květák, kedlubna, zelí, špenát, kapusta, salát, hrách), obilovinách, vejcích, mase a v mléce.
    • Vitamin K zajišťuje tvorbu dostatečného množství činností bakterií ve střevě.
    • Řídí výrobu látek nezbytných pro srážení krve.
    • Projevy nedostatku jsou: porucha střevní resorpce - atb, nedostatek žluči, prodloužení doby nutné k zástavě krvácení, těžké krvácení i při malém poranění.

Související články



Vitamíny

    Rozpustné ve vodě:  B1B2B3B5B6B9B12CH (B7)
    Rozpustné v tucích:  ADEK