V sobotu 2. listopadu proběhla mohutná oslava naší plnoletosti !!
Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!
V tiskové zprávě k 18. narozeninám brzy najdete nové a zásadní informace.

Šalvěj lékařská

Z Multimediaexpo.cz

Verze z 20. 11. 2010, 17:38; Sysop (diskuse | příspěvky)
(rozdíl) ← Starší verze | zobrazit aktuální verzi (rozdíl) | Novější verze → (rozdíl)


Šalvěj lékařská (Salvia officinalis Linné) je rostlina z čeledi hluchavkovitých.

Obsah

Popis

  • Šalvěj lékařská je vytrvalá silně aromatická rostlina polokeřovitého vzhledu se zdřevnatělými lodyhami vysoká v rozmezí 20 až 70 cm.
  • Lodyha je přímá, obvykle nevětvená, olistěná, šedoplstnatá.
  • Listy jsou vstřícné, řapíkaté, podlouhle vejčité a jemně vroubkované. Listy jsou dlouhé 2 - 8 cm, 1 - 4 cm široké, jsou stříbrošedé až zelené. V mládí jsou šedoplstnaté, později lysé, na líci s výraznými žilkami.
  • Květenství tvoří lichopřesleny o 4 - 10 květech.
  • Květ má dvoupyskou korunu, která je světle fialová, občas bílá, korunní trubka v ústí chlupatá, horní pysk vyklenutý, dolní třílaločný.
  • Kvete v V až VII.
  • Plodem je tvrdka.
šalvěj lékařská

Stanoviště

Vyžaduje propustnou půdu a slunné stanoviště. Na zimu je třeba rostliny chránit před mrazem přikrývkou.

Areál rozšíření

Původní areál rozšíření šalvěje lékařské zahrnoval oblast Středomoří Malé Asie. K léčivým rostlinám patřila šalvěj už ve starověkém Římě. Do dnešního Česka se tato bylina dostala až teprve v 9. století, kdy začala být pěstována nejdřív v klášterních zahradách, později i jinde. V Česku se v současné době pěstuje na zahrádkách, místy v teplých oblastech může i zplanět

Použití

Jako koření se užívají čerstvé nebo sušené listy barvy zelenošedé až stříbrošedé. Šalvěje chutnají trpce a lehce nahořkle a hodí se hlavně k vepřovému a telecímu masu. Přidává se také do omáček, nádivek, k ochucení sýrů. Ve staročeské kuchyni byla používána šalvěj lékařská tak často jako petrželka.
Sbírá se i kvetoucí nať v červnu až červenci. Používá se též v léčitelství pro své protizánětlivé účinky, zabraňuje průjmům. Omezuje pocení. Ve vyšších dávkách (nebo v kombinaci s alkoholem) působí toxicky. Není známo mnoho případů otravy, ale je vhodné zvážit použití jako léčiva, nebo potraviny pro riziko poškození jater.[1]

Obsahové látky

Obsahuje zejména silice (1,5 až 2,5%) - thujon, salviol, cineol, kafr, borneol. Dále obsahuje třísloviny, oxyterpenové kyseliny, estrogenní hormony a amid kyseliny nikotinové.

Externí odkazy


Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Salvia officinalis

Chybná citace Nalezena značka <ref> bez příslušné značky <references/>.