Brokolice

Z Multimediaexpo.cz

(Rozdíly mezi verzemi)

Verze z 16. 6. 2010, 06:10


Brokolice (Brassica oleracea var. botrytis italica) je jedlá rostlina druhu Brukev zelná (Brassica oleracea), která je druhem kapusty a příbuzná květáku. Je to jednoletá i dvouletá rostlina.[1] Pochází z oblasti Středomoří. Pěstuje se pro dužnaté stonky s růžicemi. Může se konzumovat syrová nebo dušená. Brokolice je bohatá na vitamin C, beta-karoten (provitamin A), kyselinu listovou (B9) a vitamin B2, z minerálních látek obsahuje především draslík, vápník, fosfor a síru. Bohatá je samozřejmě i na vlákniny.

V poslední době se objevily studie, které potvrzují, že brokolice výrazně ochraňuje lidský organismus proti volným radikálům, toxickým a rakovinotvorným látkám.

Chemické látky, jež jsou obsaženy v brokolici, prý podle vědců z Georgetownské univerzity ve Spojených státech dokážou "opravit" DNA v buňkách a tím zabránit jejich rakovinnému bujení.[2]

Druhy brokolice

  • Brokolice stonková/chřestová (calabrese)
  • Brokolice květáková

Reference

  1. kolektiv. Zahradnický slovník naučný. I. svazek A - C. 1. vyd. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1994. s. 239. ISBN 80-85120-51-8
  2. idnes.cz
Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Broccoli
Zelenina

Bob • Brambory • Brokolice • Celer • Cibule • Cuketa • Černý kořen • Česnek • Dýně • Hlávkový salát • Chřest • Kapusta • Kedlubna • Křen • Květák • Lilek • Meloun • Mrkev • Okurka • Paprika • Pastinák • Patizon • Petržel • Pórek • Rajče • Romanesco • Růžičková kapusta • Ředkev • Ředkvička • Špenát • Tuřín • Vodnice • Zelí (čínskéhlávkovépekingské)