Přejeme Vám krásné svátky a 52 týdnů pohody a štěstí v roce 2025 !
Mandle (plod)
Z Multimediaexpo.cz
Mandle je název pro jádro pecky plodu mandloně obecné (Prunus dulcis), která se pěstuje v subtropech a chráněných, teplých oblastech mírného pásu. Je příbuzná s meruňkami a broskvoněmi. Na místo původního výskytu divokých mandloní se názory rozcházejí (mohlo to být i více lokalit). Některé zdroje uvádí Střední Asii, Persii a Čínu, jiní malou Asii a severní Afriku. Již ve starověku se vyskytovaly i v Řecku.
Obsah |
Výroba a využití
Syrové mandle divokých mandloní obsahují prudce jedovatý kyanogenní glykosid amygdalin, který jim dodává výrazně hořkou chuť. Pro dospělého člověka může být již deset kusů hořkých mandlí nebezpečnou dávkou[1] a 10 kapek destilovaného hořkomandlového oleje dávkou smrtelnou.[2] Hořké mandle se proto využívají výhradně průmyslově, pro destilaci mandlového oleje. V potravinářství se setkáme především s vyšlechtěnými mandlemi sladkými, s obsahem amygdalinu kolem 0,1 %.[1]
Nejčastěji se konzumují jako pochutiny k vínu, ale i jako součást složitějších jídel (dezerty, saláty, vánoční pečivo atp.). Jedí se buď s hnědou slupkou, loupané nebo rozemleté. Jsou základní surovinou pro výrobu marcipánu, macerací mandlí v lihu s dalšími přísadami vznikají likéry, jako např. Amaretto. Mají vysokou energetickou hodnotu a obsahují množství bílkovin, sacharidů, minerálů a vitamínů. Mandlové mléko se užívá jako dochucovadlo i jako posilující prostředek v medicíně.[1]
Produkce
Celosvětová průmyslová výroba mandlí tvořila v roce 2014 více než 1 milion tun v hodnotě přibližně 4,5 miliardy amerických dolarů. Většina produkce pocházela ze Spojených států (zejména Kalifornie).[3] Mandle jsou z hlediska exportu jednou nejvýznamnějších plodin Kalifornie (celkově v hodnotě 1,9 miliardy dolarů v roce 2014) a jedním z nejdůležitějších zemědělských produktů v exportu USA.
V Kalifornii působí přibližně 6000 pěstitelů, kteří hospodaří na ploše 283 000 hektarů. Pěstují pouze sladké mandle ve třiceti odrůdách, z nichž 10 tvoří přibližně 70 % produkce.[4] V rámci EU je největším pěstitelem Španělsko.
Produkce mandlí v sezóně 2013/2014 | Podíl na světové produkci[3] |
---|---|
USA | 83 % |
Austrálie | 7 % |
Evropská unie | 6 % |
Turecko | 2 % |
Chile | 1 % |
další země | 1 % |
Spotřeba
Spotřeba mandlí 2013/2014 | Podíl na spotřebě[3] |
---|---|
Spojené státy | 31 % |
Státy EU | 28 % |
Čína | 12 % |
Indie | 6 % |
Spojené arabské emiráty | 4 % |
Japonsko | 3 % |
Turecko | 3 % |
Kanada | 3 % |
Austrálie | 2 % |
Jižní Korea | 2 % |
ostatní země | 6 % |
Reference
- ↑ 1,0 1,1 1,2 INSPEKCE, all: Státní zemědělská a potravinářská. Mandle, jak je neznáme. www.szpi.gov.cz [online]. [cit. 2019-01-08]. Dostupné online. ( )
- ↑ STEINBACH, Günther. Lexikon užitkových rostlin. Praha : Knižní klub. ISBN 80-7176-432-9. S. 122-146.
- ↑ 3,0 3,1 3,2 . Dostupné online.
- ↑ . Dostupné online.
Externí odkazy
|
|
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |