The English encyclopedia Allmultimedia.org will be launched in two phases.
The final launch of the Allmultimedia.org will take place on February 24, 2026
(shortly after the 2026 Winter Olympics).
Dovolená : 23. prosinec 2025 — 29. prosinec 2025
Holidays : December 23, 2025 — December 29, 2025
The final launch of the Allmultimedia.org will take place on February 24, 2026
(shortly after the 2026 Winter Olympics).
Dovolená : 23. prosinec 2025 — 29. prosinec 2025
Holidays : December 23, 2025 — December 29, 2025
Kyselina teichoová
Z Multimediaexpo.cz
Soubor:Teichonsäuren.png
Vzorec teichoové kyseliny z bakterií čeledi Micrococcaceae
Kyselina teichoová či též teikoová je označení pro polysacharidy složené z glycerolfosfátů či ribitolfosfátů navázaných přes fosfodiesterové vazby. Jsou hlavní součástí buněčné stěny mnohých bakterií.[1] Existuje množství teichoových kyselin, které se liší navázanými skupinami (cukry, aminokyselinami). Někdy se na jejich základě určuje sérotyp bakterií. Je syntetizována ze stavebních částic pomocí baktoprenolu, načež je vyloučena z buňky. Kyselina teichoová se tam obecně váže na peptidoglykan v buněčné stěně na jeho N-terminálním konci.[2]
Související články
Reference
- ↑ http://www.nlm.nih.gov/cgi/mesh/2008/MB_cgi?mode=&index=13145&field=all&HM=&II=&PA=&form=&input=
- ↑ MURRAY, Patrick R.; ROSENTHAL, Ken S.; PFALLER, Michael A.. Medical Microbiology, Fifth edition. [s.l.] : Elsevier, 2005. (anglicky)
| Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
|---|
| Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |
