V sobotu 2. listopadu proběhla mohutná oslava naší plnoletosti !!
Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!
V tiskové zprávě k 18. narozeninám brzy najdete nové a zásadní informace.

Koza domácí

Z Multimediaexpo.cz


Koza domácí (Capra aegagrus hircus) je poddruh domestikované kozy z kozy Capra aegagrus z Jihozápadní Asie a Východní Evropy. Je členem skupiny turovitých a je úzce spjat z ovcí; obě jsou v podčeledi kozy a ovce (Caprinae). Dnes existuje více než tři sta plemen koz, které žijí od vysokohorských oblastí až po pouště.[1]

Samice se nazývá koza, samec kozel. Vykastrovaný kozel se označuje slovem hňup, hňup je méně agresivní, maso hňupů má slabší specifický zápach. Mládě se nazývá kůzle. Samice v říji se prská - popsáno v lidové písni "Když se kozy prskaly, ocasama mrskaly" (zpívá se na melodii "Když jsem husy pásala, zimou jsem se třásala"). Gravidní samice se označuje pojmem březí nebo skotná. Samice, která porodila, se okotila. Potrat (událost) se nazývá zmetání. Potracený plod se nazývá zmetek.

Koza domácí je jeden z nejstarších domestikovaných druhů vůbec. Tisíce let byly kozy chovány pro jejich mléko, maso, srst a kůži na velké části země.[2] V minulém století si získaly oblíbenost i jako domácí mazlíčci.[3]

Obsah

Historie

Kozy byly domestikovány na indickém subkontinentu přibližně 9000 let př. n. l.,[4] a okolo 8000 let př. n. l. v pohoří Zagros na západě Íránu.[5] Neolitičtí farmáři je chovali, protože tak snadno získávali primárně mléko a maso, ale také trus, který používali jako palivo, a kosti, srst a šlachy na oděvy, budovy a nástroje.[1] Kozy domácí byly drženy ve stádech a putovaly po kopcích nebo jiných pastvinách s pasákem koz, což bylo často dítě nebo adolescent. Tato metoda se používá dodnes.

Kozí kůže byla používána pro uchování vody a vína a na výrobu pergamenu.

Odraz v kultuře

Oslovení „hňup“ se v lidské společnosti používá jako nadávka. Označujeme tak negativně člověka, který je nedovtipný, pomalý nebo se nevhodně chová. Dnes už málokdo zná původ tohoto označení.

Anatomie

Většina koz má dva rohy různých tvarů a velikostí v závislosti na plemeni. I když jsou rohy převážně samčí záležitostí, některá plemena koz mají rohaté i samice. Bezrohé kozy nejsou vzácností. Výjimečně mohou mít až osm rohů, ale jedná se o zděděnou genetickou vzácnost. Rohy se skládají s živé kosti obklopené keratinem a jinými proteiny a jsou používány na obranu, dominanci a teritorialitu.[6]

Koza domácí je přežvýkavec. Má čtyři žaludky; bachor, čepec, knihu a slez.

Reference

  1. 1,0 1,1 HIRST, K. Kris. The History of the Domestication of Goats [online]. About.com, [cit. 2009-01-19]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. COFFEY, Linda; HALE, Margo; WELLS, Ann. Goats: Sustainable Production Overview [online]. Příprava vydání Paul Williams. National Sustainable Agriculture Information Service, 2004-08, [cit. 2009-01-19]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. MCLEOD, Lianne. Goats as Pets [online]. About.com, [cit. 2009-01-19]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. GUPTA, Anil K.. Origin of agriculture and domestication of plants and animals linked to early Holocene climate amelioration. Current Science, 10. 07 2004, roč. 87, čís. 1, s. 54-59. Dostupné online. ISSN 0011-3891. (anglicky) 
  5. BOWER, Bruce. Goat busters track domestication. Science News [online]. 157. 200-04-08, čís. 15 [cit. 2009-O1-19], s. 235. Dostupné online.  ( ) 
  6. SHERMAN, David M.. Goat Medicine. [s.l.] : Blackwell Publishing, 1994. 620 s. ISBN 0812114787, 9780812114782. Kapitola 19. (anglicky) 

Externí odkazy

Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Capra aegagrus hircus