Chardonnay
Z Multimediaexpo.cz
Chardonnay (zkratka Ch) je bílá odrůda vinné révy. Pochází z Burgundska (Francie). Chardonnay dozrává později a má nižší výnosy než jiné odrůdy bílého vína, ale jakost vína je vyšší.
Víno je světle žluté barvy, vůně má ovocný nádech převážně po jablkách u mladších vín nebo u vín základních, jako jsou Chablis (minerální tóny, díky vápennému podloží) AOC. U výraznějších stylů vín (Chile, Kalifornie, Francie - Chassagne Montrachet) vůně přechází v máslovou až smetanovou a zejména, pokud vína zrála v dubových sudech (např. barrique), vanilkovou. Na chuť je kořenité s kyselinkou. Odrůda Chardonnay je vhodná k delšímu zrání v láhvi či jako složka jakostních šumivých vín. V Champagne spolu s odrůdami Pinot Noir a Pinot Menieur vytváří delikátní (Champagne) přírodně šumivá vína. V gastronomii lze vína kombinovat s rybami, mořskými plody, bílým masem a těstovinami. Zejména při kombinaci ryb (pstruh) a másla se stává z Chardonnay správný doplněk. Základní Chardonnay Petit Chablis, mnohdy nazývané ústřicové víno, se hodí k stejnojmennému pokrmu, který nechybí na žádné francouzské štědrovečerní tabuli.
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |