Třísloviny

Z Multimediaexpo.cz

Verze z 2. 9. 2021, 18:16; Sysop (diskuse | příspěvky)
(rozdíl) ← Starší verze | zobrazit aktuální verzi (rozdíl) | Novější verze → (rozdíl)

Třísloviny (taniny) jsou rostlinné polyfenoly trpké, svíravé či hořké chuti, které sráží proteiny. Z chemického hlediska jsou to velké polyfenolické sloučeniny, které obsahují hydroxylové a karboxylové skupiny vázající se na proteiny a jiné makromolekuly.

Mívají molekulovou hmotnost od 500 do 3000.

Obsah

Rozdělení

Hydrolizovatelné taniny se skládají z cukru, na který je navázáno několik monomerních skupin kyseliny gallové esterifikací.

Mohou být esterifikované jenom některé skupiny, nebo všechny, jako je v případě taninů v duběnkách hydrolyzují působením slabých kyselin, slabých bází nebo tepla.

Kondenzované taniny jsou polymery flavonových jednotek.

Hydrolyzovatelné Kondenzované

Využití

Potraviny a další zdroje, které obsahují třísloviny

Související články

Reference