Třísloviny
Z Multimediaexpo.cz
Třísloviny (taniny) jsou rostlinné polyfenoly trpké, svíravé či hořké chuti, které sráží proteiny. Z chemického hlediska jsou to velké polyfenolické sloučeniny, které obsahují hydroxylové a karboxylové skupiny vázající se na proteiny a jiné makromolekuly.
Mívají molekulovou hmotnost od 500 do 3000.
Obsah |
Rozdělení
Hydrolizovatelné taniny se skládají z cukru, na který je navázáno několik monomerních skupin kyseliny gallové esterifikací.
Mohou být esterifikované jenom některé skupiny, nebo všechny, jako je v případě taninů v duběnkách hydrolyzují působením slabých kyselin, slabých bází nebo tepla.
Kondenzované taniny jsou polymery flavonových jednotek.
Hydrolyzovatelné | Kondenzované | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Využití
- Činění kůží
- Přípravky k léčbě průjmů, hemoroidů (zkomoleně hemeroidů), látky zastavující krvácení
- Analytická chemie (detekce železa) a výroba duběnkového inkoustu
- Antiparazitární účinek (působí proti střevním hlísticím)
Potraviny a další zdroje, které obsahují třísloviny
- čaj (katechiny a flavonoidy)
- víno – především červené víno
- ovoce
- trnka obecná
- vičenec ligrus
- Další zdroje
Související články
Reference
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |