Třísloviny

Z Multimediaexpo.cz

Třísloviny (taniny) jsou rostlinné polyfenoly trpké, svíravé či hořké chuti, které sráží proteiny. Z chemického hlediska jsou to velké polyfenolické sloučeniny, které obsahují hydroxylové a karboxylové skupiny vázající se na proteiny a jiné makromolekuly. Mívají molekulovou hmotnost od 500 do 3000.

Obsah

Rozdělení

Monomer: 150px
kyselina gallová
150px
flavon
Druh polymeru: Hydrolyzovatelné tanniny Kondenzované tanniny

Hydrolizovatelné taniny se skládají z cukru, na který je navázáno několik monomerních skupin kyseliny gallové esterifikací. Mohou být esterifikované jenom některé skupiny, nebo všechny, jako je v případě taninů v duběnkách hydrolyzují působením slabých kyselin, slabých bází nebo tepla.

Kondenzované taniny jsou polymery flavonových jednotek.

Využití

Potraviny a další zdroje, které obsahují třísloviny

Související články

Reference