V pondělí 16. září 2024 začala naše další
nová soutěž o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte rychle soutěžit o lákavé ceny !!

Dátá masála

Z Multimediaexpo.cz

(Rozdíly mezi verzemi)
m (1 revizi)
m (1 revizi)

Verze z 4. 5. 2014, 09:50

Dátá masála nebo také Masala chai (hindsky मसाला चाय, anglicky spice tea) je indická směs koření, používaná k dochucení černého čaje. Zpravidla se používá k výrobě tzv. indického bílého čaje, nazývaného také Yogi čaj, kde jeho další přísadou je mléko. Indický bílý čaj nemá nic společného s bílým čajem, což je určitý druh čaje.

Dátá masála

Složení

Existují také další přísady (fenykl, pomerančová kůra).

Soubor:Teamaking.JPG
Příprava indického bílého čaje

Výroba indického bílého čaje

Indegrience

  • 0,5 litru vody
  • 0,5 litru mléka
  • 1 čajová lžička černého čaje
  • 1 čajová lžička Dátá masály
  • kandovaný nebo obyčejný cukr (dle chuti)

Postup
Do vroucí vody přidáváme postupně Dátá masálu, černý čaj a cukr. Vše vaříme 1 minutu. Pak přidáme mléko a necháme znovu vzkypět. Nakonec se čaj scedí a podává se zásadně teplý. Sladí se cukrem nebo medem.

Léčivé využití

Vyrovnává tělesnou teplotu, mobilizuje dýchací cesty, stabilizuje krevní tlak a je vhodný při kašli.