Přejeme Vám krásné svátky a 52 týdnů pohody a štěstí v roce 2025 !
Nápoj
Z Multimediaexpo.cz
m (1 revizi) |
(+ šablona FLICKR) |
||
Řádka 32: | Řádka 32: | ||
* [[likér]]y | * [[likér]]y | ||
== Uskladňování nápojů == | == Uskladňování nápojů == | ||
- | |||
* v malém množství | * v malém množství | ||
** Láhve z umělé hmoty (např. [[PET]] láhve) | ** Láhve z umělé hmoty (např. [[PET]] láhve) | ||
Řádka 48: | Řádka 47: | ||
** demižóny | ** demižóny | ||
== Související články == | == Související články == | ||
- | * [[ | + | * [[Koktejl]] |
+ | |||
+ | {{Flickr|Beverages}}{{commonscat|Beverages}}{{Článek z Wikipedie}} | ||
[[Kategorie:Nápoje]] | [[Kategorie:Nápoje]] | ||
- | |||
- | |||
- |
Aktuální verze z 1. 11. 2013, 17:50
Nápoj (hovorově též pití) je tekutina s vysokým obsahem vody, primárně určená k požívání. Na rozdíl od polévek, které se jí (obvykle lžící), se nápoj pije a obvykle neobsahuje významnější podíl pevné složky. Výjimku tvoří některé bujóny a vývary, které se podávají v šálcích a pijí se, a přesto nejsou považovány za nápoje. Požíváním nápojů člověk v rámci pitného režimu přijímá vodu. Člověk (v závislosti na tělesné hmotnosti, věku a vykonávané činnosti) potřebuje denní příjem tekutin v rozsahu 1500 ml (dítě s tělesnou hmotností 20 kg) do 3000 ml (dospělý). Tato potřeba by měla být pokryta nápoji, voda, obsažená v potravinách se obvykle do běžné bilance tekutin nezapočítává. Podle teploty při servírování se nápoje dělí na teplé a studené. Podle obsahu a složení se nápoje označují jako mléčné, ovocné, tonizující, nápoje colového typu, kávoviny, čaje a další. Podle způsobu podávání se studené nápoje dělí na lahvované (podávané v láhvi), rozlévané (z větších balení), točené (pomocí výčepní stolice nebo jiné dávkovací technologie), postmixové (připravované strojně z koncentrátů) a balené. Horké nápoje se obvykle připravují kuchyňským způsobem nebo se postmixují z koncentrátů. Studené nápoje se dále dělí na sycené a nesycené, v závislosti na tom, zda je při výrobě nápoj sycen kysličníkem uhličitým.
Obsah |
Ovocné nápoje
Pro ovocné nápoje platí závazné označení podle podílu přírodní ovocné šťávy nebo koncentrátu (koncentrát je vylisovaná a zahuštěná ovocná šťáva, do níž bylo při výrobě nápoje vráceno stejné množství vody, které bylo při koncentraci odstraněno).
- Nápoje se 100% podílem přírodní šťávy se označují jako ovocné šťávy (džusy). Nesmí obsahovat barviva ani konzervanty.
- Nápoje s podílem přírodní šťávy v rozsahu 50-100 % se označují jako nektary. Přítomnost konzervantů a barviv není možná.
- Nápoje s podílem přírodní šťávy v rozsahu 25-50 % se označují jako ovocné nápoje. Mohou obsahovat barviva, konzervační přísady a mohou být též doslazována přidanými sladidly.
- Nápoje s podílem přírodní šťávy pod 25 % se označují jako limonády. Mohou obsahovat barviva, konzervační přísady a mohou být též doslazována přidanými sladidly. V krajním případě nemusí být ovocná složka přítomna vůbec, ovocné chuti je dosaženo pomocí syntetických aromat.
Teplé nápoje
Nealkoholické nápoje
- ajran
- džus
- sodovka (sodová voda, moravsky: sifon)
- přírodní voda
- minerální voda
- limonáda (moravsky: sodovka)
- ovocná šťáva
- čaj
- káva
- mléko
Alkoholické nápoje
Uskladňování nápojů
- v malém množství
- ve velkém množství
- sudy a bečky
- dřevěné
- kovové
- plastové
- kádě
- ocelové tanky
- demižóny
- sudy a bečky
Související články
|
|
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |