Škrob
Z Multimediaexpo.cz
m (1 revizi) |
(++) |
||
Řádka 1: | Řádka 1: | ||
- | [[Soubor:Amylose2.png|thumb|[[Amylóza]], složka škrobu]] | + | [[Soubor:Amylose2.png|thumb|240px|[[Amylóza]], složka škrobu]] |
- | [[Soubor:Amylopektin Sessel.png|thumb|[[Amylopektin]], složka škrobu]] | + | [[Soubor:Amylopektin Sessel.png|thumb|240px|[[Amylopektin]], složka škrobu]] |
- | [[Soubor:Wheat starch granules.JPG|thumb|Škrobová zrna]] | + | [[Soubor:Wheat starch granules.JPG|thumb|240px|Škrobová zrna]] |
'''Škrob''' (''amylum'') je makromolekulární látka (konkrétně směs [[polysacharid]]ů [[glukan]]ů) syntetizovaný [[rostlina]]mi. Je to bílý prášek bez chutě a vůně, nerozpustný ve studené [[voda|vodě]]. Jedná se o konečný produkt [[fotosyntéza|fotosyntézy]] rostlin. | '''Škrob''' (''amylum'') je makromolekulární látka (konkrétně směs [[polysacharid]]ů [[glukan]]ů) syntetizovaný [[rostlina]]mi. Je to bílý prášek bez chutě a vůně, nerozpustný ve studené [[voda|vodě]]. Jedná se o konečný produkt [[fotosyntéza|fotosyntézy]] rostlin. | ||
== Chemické vlastnosti == | == Chemické vlastnosti == | ||
Řádka 14: | Řádka 14: | ||
! Škrobnatost<br />(obsah škrobu v % )<ref>Artikel ''Starch'' und ''Starch, Composition.'' In: Hans Zoebelein (Hrsg.): Dictionary of Renewable Ressources. 2. Auflage, Wiley-VCH, Weinheim und New York 1996; Seiten 265-266, 267. ISBN 3-527-30114-3.</ref> | ! Škrobnatost<br />(obsah škrobu v % )<ref>Artikel ''Starch'' und ''Starch, Composition.'' In: Hans Zoebelein (Hrsg.): Dictionary of Renewable Ressources. 2. Auflage, Wiley-VCH, Weinheim und New York 1996; Seiten 265-266, 267. ISBN 3-527-30114-3.</ref> | ||
|- | |- | ||
- | |[[Hrách]] | + | |[[Hrách setý|Hrách]] |
|40 | |40 | ||
|- | |- | ||
Řádka 20: | Řádka 20: | ||
|75 | |75 | ||
|- | |- | ||
- | |[[Brambory]] | + | |[[Lilek brambor|Brambory]] |
|82 | |82 | ||
|- | |- | ||
Řádka 38: | Řádka 38: | ||
|74 | |74 | ||
|- | |- | ||
- | |[[Batáty]] | + | |[[Povijnice batátová|Batáty]] |
|72 | |72 | ||
|- | |- | ||
Řádka 47: | Řádka 47: | ||
== Reference == | == Reference == | ||
<references /> | <references /> | ||
- | + | == Související články == | |
* [[Sinicový škrob]] | * [[Sinicový škrob]] | ||
* [[Glykogen]] | * [[Glykogen]] | ||
- | {{ | + | |
+ | {{Flickr|Starch}}{{Commonscat|Starch}}{{Článek z Wikipedie}} | ||
[[Kategorie:Polysacharidy]] | [[Kategorie:Polysacharidy]] |
Aktuální verze z 8. 11. 2021, 08:29
Škrob (amylum) je makromolekulární látka (konkrétně směs polysacharidů glukanů) syntetizovaný rostlinami. Je to bílý prášek bez chutě a vůně, nerozpustný ve studené vodě. Jedná se o konečný produkt fotosyntézy rostlin.
Obsah |
Chemické vlastnosti
Škrob je polysacharid se vzorcem (C6H10</sub>O5)n složený z dvou různých polysacharidů: amylózy a amylopektinu, tvořených několika tisíci až desetitisíci molekulami glukózy. Škrob kromě glukózy obsahuje v malém množství lipidy, proteiny a zhruba 25–35 % vody. Škrob není alkoholicky zkvasitelný, teprve enzymaticky (v trávicí soustavě živočichů včetně člověka) se odbourává na zkvasitelné sacharidy. Zahříváním škrobu se tvoří škrobový maz, jeho hydrolýzou vzniká škrobový sirup, škrobový cukr a glukóza. Pražením škrobu se tvoří dextrin. Důkaz škrobu v neznámé látce se provádí roztokem jódu, jehož přítomnost prozrazuje modrofialové zbarvení.
Zdroje a využití
Jedná se o polysacharid s funkcí zásobní látky. Škrob patří mezi fyziologicky a hospodářsky nejdůležitější polysacharidy. Ukládá se procesem asimilací v zásobních orgánech rostlin (semenech či hlízách brambor, kukuřice, pšenice, rýže) ve formě škrobových zrn. Zvláště bohaté na škrob jsou brambory, banány, obilniny a tapioka. Podle surovin, ze kterých je vyroben, rozeznáváme škrob bramborový, kukuřičný, pšeničný, rýžový a jiné. Získávání škrobu je mechanické – surovina je rozdrcena a škrob je z ní získán vypíráním. Škrob se používá například v potravinářství, v kvasném průmyslu, ve farmacii, k výrobě lepidel, nátěrů a apretur a pro výrobu škrobových derivátů.
Základní rostliny | Škrobnatost (obsah škrobu v % )[1] |
---|---|
Hrách | 40 |
Ječmen | 75 |
Brambory | 82 |
Kukuřice | 71 |
Maniok | 77 |
Rýže | 89 |
Žito | 72 |
Čirok | 74 |
Batáty | 72 |
Pšenice | 74 |
Reference
- ↑ Artikel Starch und Starch, Composition. In: Hans Zoebelein (Hrsg.): Dictionary of Renewable Ressources. 2. Auflage, Wiley-VCH, Weinheim und New York 1996; Seiten 265-266, 267. ISBN 3-527-30114-3.
Související články
|
|
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |