V sobotu 2. listopadu proběhla mohutná oslava naší plnoletosti !!
Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!

Sinigrin

Z Multimediaexpo.cz

(Rozdíly mezi verzemi)
m (1 revizi)
(+ Vylepšení)
 
Řádka 1: Řádka 1:
-
[[Soubor:Sinigrin-2D-skeletal.png|thumb|Strukturní vzorec sinigrinu]]
+
[[Soubor:Sinigrin2.png|thumb|240px|Strukturní vzorec sinigrinu]]
'''Sinigrin''' je [[glukosinolát]] nalézající se v částech některých rostlin z čeledi [[brukvovité|brukvovitých]] (''Brassicaceae''). Je nepřímo zodpovědný za charakteristicky pálivou chuť těchto plodin. Sám o sobě nemá nikterak silné aroma, ovšem dojde- li k narušení buněčné struktury [[rostlinné pletivo|pletiv]] klíčových [[orgán]]ů rostliny ([[hořčičné semínko|hořčičná semínka]], [[oddenek]] [[wasabi]]…), reaguje s [[enzym]]em [[myrozináza|myrozinázou]] a [[hydrolýza|hydrolyzuje]] se za vzniku [[alkyl]]ových [[silice|silic]]([[isothiokyanáty]]).
'''Sinigrin''' je [[glukosinolát]] nalézající se v částech některých rostlin z čeledi [[brukvovité|brukvovitých]] (''Brassicaceae''). Je nepřímo zodpovědný za charakteristicky pálivou chuť těchto plodin. Sám o sobě nemá nikterak silné aroma, ovšem dojde- li k narušení buněčné struktury [[rostlinné pletivo|pletiv]] klíčových [[orgán]]ů rostliny ([[hořčičné semínko|hořčičná semínka]], [[oddenek]] [[wasabi]]…), reaguje s [[enzym]]em [[myrozináza|myrozinázou]] a [[hydrolýza|hydrolyzuje]] se za vzniku [[alkyl]]ových [[silice|silic]]([[isothiokyanáty]]).
 +
Součtový vzorec: C<sub>10</sub>H<sub>16</sub>KNO<sub>9</sub>S<sub>2</sub>
Součtový vzorec: C<sub>10</sub>H<sub>16</sub>KNO<sub>9</sub>S<sub>2</sub>
{{Článek z Wikipedie}}
{{Článek z Wikipedie}}
[[Kategorie:Glykosidy]]
[[Kategorie:Glykosidy]]

Aktuální verze z 15. 6. 2019, 21:26

Strukturní vzorec sinigrinu

Sinigrin je glukosinolát nalézající se v částech některých rostlin z čeledi brukvovitých (Brassicaceae). Je nepřímo zodpovědný za charakteristicky pálivou chuť těchto plodin. Sám o sobě nemá nikterak silné aroma, ovšem dojde- li k narušení buněčné struktury pletiv klíčových orgánů rostliny (hořčičná semínka, oddenek wasabi…), reaguje s enzymem myrozinázou a hydrolyzuje se za vzniku alkylových silic(isothiokyanáty).

Součtový vzorec: C10H16KNO9S2