Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!
Zázvor
Z Multimediaexpo.cz
m (Stránka Zázvor (koření) přemístěna na stránku Zázvor: Lepší...) |
(++) |
||
Řádka 1: | Řádka 1: | ||
- | [[Soubor:Gingembre.jpg|thumb|Oddenky zázvoru (zázvor pravý)]] | + | [[Soubor:Gingembre.jpg|thumb|240px|Oddenky zázvoru (zázvor pravý)]] |
'''Zázvor''' je [[koření]] získávané z [[oddenek|oddenků]] stejnojmenné rostliny, [[Zázvor pravý|zázvoru pravého]] (''Zingiber officinale''). Má výraznou pryskyřičnou vůni a žlutou nebo černou barvu. | '''Zázvor''' je [[koření]] získávané z [[oddenek|oddenků]] stejnojmenné rostliny, [[Zázvor pravý|zázvoru pravého]] (''Zingiber officinale''). Má výraznou pryskyřičnou vůni a žlutou nebo černou barvu. | ||
Řádka 8: | Řádka 8: | ||
== Původ == | == Původ == | ||
- | [[Soubor: | + | [[Soubor:Zingiber officinale - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-146.jpg|thumb|240px|[[Zázvor obecný]] (''Zingiber officinale'') je vytrvalá rostlina s květy růžovobílé nebo nažloutlé barvy]] |
- | Není známo, odkud zázvor přesně pochází. Občas se uvádí, že byl nejdříve pěstován na jihu [[Čína|Číny]], odkud pronikl do [[Indie]]. S jistotou můžeme říci, že v Indii a Číně se používá již více než tři tisíciletí. Z těchto oblastí se pravděpodobně zásluhou | + | Není známo, odkud zázvor přesně pochází. Občas se uvádí, že byl nejdříve pěstován na jihu [[Čína|Číny]], odkud pronikl do [[Indie]]. S jistotou můžeme říci, že v Indii a Číně se používá již více než tři tisíciletí. Z těchto oblastí se pravděpodobně zásluhou fénických mořeplavců rozšířil do zemí [[Blízký východ|Blízkého východu]] a do okolí Středozemního moře. |
Byl znám i ve starověkém Řecku, Římě i Egyptě, kde byl používán jako dnes - do omáček, ke kuřecímu masu nebo jako přísada k [[luštěniny|luštěninám]]. | Byl znám i ve starověkém Řecku, Římě i Egyptě, kde byl používán jako dnes - do omáček, ke kuřecímu masu nebo jako přísada k [[luštěniny|luštěninám]]. | ||
Řádka 15: | Řádka 15: | ||
Na [[Afrika|africký kontinent]] přinesli tuto rostlinu Portugalci, do [[Jižní Amerika|Jižní Ameriky]] jej v 16. století zavezli Španělé. | Na [[Afrika|africký kontinent]] přinesli tuto rostlinu Portugalci, do [[Jižní Amerika|Jižní Ameriky]] jej v 16. století zavezli Španělé. | ||
- | Oddenky zázvoru se v teple nekazí, a proto se stal jedním z prvních druhů koření přepravovaných [[arab]]skými obchodníky do Evropy i Afriky. Ve středověku zázvor v evropské kuchyni zdomácněl natolik, že nechyběl na žádném stole obdobně jako dnes [[pepř]] se [[Chlorid sodný|solí]].<ref>''Čtrnáctideník 100 + 1 zahraniční zajímavost'': 15/2007. Str. 60 - 61. Vydalo 100 + 1 a. s., Praha, 2007. {{ISSN|0322-9629}} </ref> | + | Oddenky zázvoru se v teple nekazí, a proto se stal jedním z prvních druhů koření přepravovaných [[arab]]skými obchodníky do Evropy i Afriky. Ve středověku zázvor v evropské kuchyni zdomácněl natolik, že nechyběl na žádném stole obdobně jako dnes [[pepř]] se [[Chlorid sodný|solí]].<ref>''Čtrnáctideník 100 + 1 zahraniční zajímavost'': 15/2007. Str. 60 - 61. Vydalo 100 + 1 a. s., Praha, 2007. {{ISSN|0322-9629}}</ref> |
== Rostlina == | == Rostlina == | ||
Řádka 29: | Řádka 29: | ||
== Pokrmy == | == Pokrmy == | ||
- | [[Soubor:Gari ginger.jpg|thumb| | + | [[Soubor:Gari ginger.jpg|thumb|240px|V [[Japonsko|Japonsku]] se používá nakládaný růžový zázvor ''Gari'' do pokrmů [[suši]]]] |
- | + | ||
* ''Kandovaný zázvor'' - čerstvý zázvor se oloupe, nakrájí na plátky a ponoří do hrnce s vodou. Po třiceti minutách [[Var|vaření]] na mírném plameni jsou plátky změklé. Voda se slije a plátky vloží do hrnce se stejným váhovým množstvím cukru a trochou vody. Vaří se za stálého míchání dokud plátky nejsou průsvitné a voda se zcela nevypaří. Nakonec plátky obalíme v cukru. | * ''Kandovaný zázvor'' - čerstvý zázvor se oloupe, nakrájí na plátky a ponoří do hrnce s vodou. Po třiceti minutách [[Var|vaření]] na mírném plameni jsou plátky změklé. Voda se slije a plátky vloží do hrnce se stejným váhovým množstvím cukru a trochou vody. Vaří se za stálého míchání dokud plátky nejsou průsvitné a voda se zcela nevypaří. Nakonec plátky obalíme v cukru. | ||
* '''[[Perník]]''' | * '''[[Perník]]''' | ||
Řádka 46: | Řádka 45: | ||
== Zajímavosti == | == Zajímavosti == | ||
Slovenský název této rostliny [[ďumbier]] dal název nejvyššímu vrchu [[Nízké Tatry|Nízkých Tater]]. | Slovenský název této rostliny [[ďumbier]] dal název nejvyššímu vrchu [[Nízké Tatry|Nízkých Tater]]. | ||
+ | |||
+ | == Pěstování == | ||
+ | |||
+ | Oblasti pěstování zázvoru leží v tropech a subtropech. V roce 2017 měla největší pěstební plochu na světě Indie (168 000 hektarů). Indie také byla největším výrobcem, většina produkce byla ale určena pro vlastní spotřebu.<ref name="FAO">{{citace elektronické monografie |url=http://www.fao.org/faostat/en/#data/TP |titul=Crops and livestock products > Ginger (statistika FAO) |vydavatel=fao.org |datum přístupu=2019-08-09 |jazyk=en}}</ref> V roce 2017 bylo podle [[Organizace pro výživu a zemědělství]] (FAO) celosvětově vyprodukováno přibližně 3,04 milionu tun zázvoru. Tabulka uvádí přehled šesti největších producentů zázvoru na světě, kteří vyprodukovali celkem 86,9 % světové produkce. | ||
+ | |||
+ | {| class="wikitable zebra" style="text-align:right" | ||
+ | |+ Největší producenti zázvoru (2017)<ref name="faostat">{{citace elektronické monografie |url=http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC |titul=Crops > Ginger (statistiky produkce FAO pro rok 2017) |vydavatel=fao.org |datum přístupu=2019-02-08 |jazyk=en}}</ref> | ||
+ | |- | ||
+ | ! Pořadí | ||
+ | ! Stát | ||
+ | ! Množství<br />(v [[tuna|tunách]]) | ||
+ | |- | ||
+ | | 1 || style="text-align:left" | {{flagicon|IND}} [[Indie]] || 1 070 000 | ||
+ | |- | ||
+ | | 2 || style="text-align:left" | {{flagicon|CHN}} [[Čína]] || 557 303 | ||
+ | |- | ||
+ | | 3 || style="text-align:left" | {{flagicon|NGA}} [[Nigérie]] || 349 895 | ||
+ | |- | ||
+ | | 4 || style="text-align:left" | {{flagicon|NPL}} [[Nepál]] || 279 504 | ||
+ | |- | ||
+ | | 5 || style="text-align:left" | {{flagicon|IDN}} [[Indonésie]] || 216 587 | ||
+ | |- | ||
+ | | 6 || style="text-align:left" | {{flagicon|THA}} [[Thajsko]] || 216 587 | ||
+ | |- | ||
+ | | || style="text-align:left" | '''Svět celkem''' || '''3 038 122''' | ||
+ | |} | ||
== Galerie obrázků == | == Galerie obrázků == | ||
- | + | <gallery perrow="5"> | |
- | + | File:Ginger-cross-section.jpg|Řez mladým [[oddenk]]em | |
- | + | File:ARS ginger.jpg|Kořen zázvoru vážící 11,5 kg | |
- | + | File:Sekoteng ginger drink.JPG|''Sekoteng'' - sladký nápoj z [[Indonésie]] a [[Japonsko|Japonska]] | |
- | + | File:Stone Green Ginger Wine.jpg|Tradiční zázvorové víno v zelené lahvi z Velké Británie | |
- | </gallery | + | File:Ginger ale bottles.jpg|Zázvorové [[pivo]] je oblíbené ve Velké Británii |
+ | </gallery> | ||
=== Související články === | === Související články === | ||
Řádka 66: | Řádka 92: | ||
* [http://www.zazvor.info Zázvor.info] | * [http://www.zazvor.info Zázvor.info] | ||
- | {{commonscat|Ginger}}{{Článek z Wikipedie}} | + | |
+ | {{Flickr|Ginger}}{{commonscat|Ginger}}{{Článek z Wikipedie}} | ||
[[Kategorie:Koření]] | [[Kategorie:Koření]] |
Verze z 18. 2. 2021, 14:10
Zázvor je koření získávané z oddenků stejnojmenné rostliny, zázvoru pravého (Zingiber officinale). Má výraznou pryskyřičnou vůni a žlutou nebo černou barvu.
Je nezbytnou součástí indické a čínské kuchyně. Používá se do sladkých i slaných pokrmů: zázvorového pečiva, guláše, pečených mas, ale i piva nebo limonád. Čerstvý, sušený, vařený i nakládaný působí příznivě na lidské zdraví. Je příznivý při potlačení rakoviny a je tradičním afrodiziakem.
V obchodě je známý zázvor černý (oddenky neoloupané) a zázvor bílý (oddenky oloupané); v Japonsku se pak používá růžový zázvor (nakládané oddenky).
Obsah |
Původ
Není známo, odkud zázvor přesně pochází. Občas se uvádí, že byl nejdříve pěstován na jihu Číny, odkud pronikl do Indie. S jistotou můžeme říci, že v Indii a Číně se používá již více než tři tisíciletí. Z těchto oblastí se pravděpodobně zásluhou fénických mořeplavců rozšířil do zemí Blízkého východu a do okolí Středozemního moře.
Byl znám i ve starověkém Řecku, Římě i Egyptě, kde byl používán jako dnes - do omáček, ke kuřecímu masu nebo jako přísada k luštěninám.
Na africký kontinent přinesli tuto rostlinu Portugalci, do Jižní Ameriky jej v 16. století zavezli Španělé.
Oddenky zázvoru se v teple nekazí, a proto se stal jedním z prvních druhů koření přepravovaných arabskými obchodníky do Evropy i Afriky. Ve středověku zázvor v evropské kuchyni zdomácněl natolik, že nechyběl na žádném stole obdobně jako dnes pepř se solí.[1]
Rostlina
Zázvor obecný (pravý) (Zingiber oficinale) je vytrvalá rostlina. Má květy růžovobílé nebo nažloutlé barvy. Koření ze získává z oddenku (někdy chybně uváděno z kořene).
Chuť
Nejvýraznější chuťovou složkou je olej obsahující aromatické látky, například zingiberen a malé množství bisabolenu, které dodávají zázvoru typickou vůni.
Ostrou a výraznou chuť má na svědomí gingerol, chemickým složením podobná látka ke kapsaicinu (v pálivých paprikách a chilli).
Při vaření se gingerol přeměňuje na zingeron, který je aromatickou látkou využívanou v potravinářském průmyslu a při výrobě parfémů.
Pokrmy
- Kandovaný zázvor - čerstvý zázvor se oloupe, nakrájí na plátky a ponoří do hrnce s vodou. Po třiceti minutách vaření na mírném plameni jsou plátky změklé. Voda se slije a plátky vloží do hrnce se stejným váhovým množstvím cukru a trochou vody. Vaří se za stálého míchání dokud plátky nejsou průsvitné a voda se zcela nevypaří. Nakonec plátky obalíme v cukru.
- Perník
- Zázvorky - staročeské vánoční cukroví[2]
- Zázvorové pivo - slabší pivo, oblíbené ve Velké Británii.
- Zázvorový čaj - je asijskou specialitou.
- Zázvorová zmrzlina
- Zázvorová káva - káva nebo čaj mohou být ochuceny zázvorem.
- Zázvorové víno - je britský tradiční druh vína ochucený zázvorem prodávaný v zelené lahvi.
- Gari - v Japonsku používaná forma nakládaného růžového zázvoru do pokrmů suši.
Koření v západní kuchyni
Používá se k osvěžení chuti jídel z mořských živočichů a odlehčení těžkých pokrmů z vepřového nebo kachního masa. Výborný je zvláště k dochucení sladkých jídel, nejčastěji perníku a vánočních zázvorových sladkostí.
Zajímavosti
Slovenský název této rostliny ďumbier dal název nejvyššímu vrchu Nízkých Tater.
Pěstování
Oblasti pěstování zázvoru leží v tropech a subtropech. V roce 2017 měla největší pěstební plochu na světě Indie (168 000 hektarů). Indie také byla největším výrobcem, většina produkce byla ale určena pro vlastní spotřebu.[3] V roce 2017 bylo podle Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) celosvětově vyprodukováno přibližně 3,04 milionu tun zázvoru. Tabulka uvádí přehled šesti největších producentů zázvoru na světě, kteří vyprodukovali celkem 86,9 % světové produkce.
Pořadí | Stát | Množství (v tunách) |
---|---|---|
1 | Indie | 1 070 000 |
2 | Čína | 557 303 |
3 | Nigérie | 349 895 |
4 | NPL Nepál | 279 504 |
5 | Indonésie | 216 587 |
6 | Thajsko | 216 587 |
Svět celkem | 3 038 122 |
Galerie obrázků
Řez mladým oddenkem |
Zázvorové pivo je oblíbené ve Velké Británii |
Související články
Reference
- ↑ Čtrnáctideník 100 + 1 zahraniční zajímavost: 15/2007. Str. 60 - 61. Vydalo 100 + 1 a. s., Praha, 2007.
- ↑ Vánoční cukroví - staročeské zázvorky
- ↑ Crops and livestock products > Ginger (statistika FAO) [online]. fao.org, [cit. 2019-08-09]. Dostupné online. (en)
- ↑ Crops > Ginger (statistiky produkce FAO pro rok 2017) [online]. fao.org, [cit. 2019-02-08]. Dostupné online. (en)
Externí odkazy
- Návod na výrobu afrodiziakální tinktury a zázvorové pomazánky
- Léčivé účinky zázvoru
- Zázvor - zdravý všelék
- Zázvor.info
|
|
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |