Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!
Čočka (rostlina)
Z Multimediaexpo.cz
m (1 revizi) |
(++) |
||
Řádka 14: | Řádka 14: | ||
| binomické jméno = ''Lens culinaris'' | | binomické jméno = ''Lens culinaris'' | ||
| druh popsal = Medikus | | druh popsal = Medikus | ||
- | }} | + | }}[[File:Flors llenties1.jpg|thumb|240px|Čočka jedlá (Lens culinaris)]] |
Čočka jedlá (''Lens culinaris'') je křovinatá [[jednoletá rostlina]] z čeledi [[bobovité|bobovitých]]. Tato [[luštěnina]] původem z Přední Asie se pěstuje pro svoje [[semeno|semena]]. Dosahuje výšky asi 40 cm a semena jsou ukryta v luscích, obvykle po dvou. | Čočka jedlá (''Lens culinaris'') je křovinatá [[jednoletá rostlina]] z čeledi [[bobovité|bobovitých]]. Tato [[luštěnina]] původem z Přední Asie se pěstuje pro svoje [[semeno|semena]]. Dosahuje výšky asi 40 cm a semena jsou ukryta v luscích, obvykle po dvou. | ||
==Vlastnosti== | ==Vlastnosti== | ||
- | Čočka pochází z [[Přední Asie]] a součástí lidské [[potrava|potravy]] je již od neolitu. Po [[soja|sojových]] bobech a konopí má čočka třetí nejvyšší obsah [[bílkoviny|bílkovin]] ze všech rostlin – 26 %. Díky tomu tvoří v mnoha částech světa velmi důležitou složku stravy. Je tomu tak zejména v [[Indie|Indii]], jejíž obyvatelstvo tvoří z velké části [[vegetarián]]i. | + | Čočka pochází z [[Jihozápadní Asie|Přední Asie]] a součástí lidské [[potrava|potravy]] je již od neolitu. Po [[soja|sojových]] bobech a konopí má čočka třetí nejvyšší obsah [[bílkoviny|bílkovin]] ze všech rostlin – 26 %. Díky tomu tvoří v mnoha částech světa velmi důležitou složku stravy. Je tomu tak zejména v [[Indie|Indii]], jejíž obyvatelstvo tvoří z velké části [[vegetarián]]i. |
Jednotlivé druhy čočky se od sebe liší jak velikostí semen, tak jejich barvou, jež může být žlutá, oranžová, hnědočervená, zelená či černá. | Jednotlivé druhy čočky se od sebe liší jak velikostí semen, tak jejich barvou, jež může být žlutá, oranžová, hnědočervená, zelená či černá. | ||
Řádka 103: | Řádka 103: | ||
|- | |- | ||
|} | |} | ||
- | + | == Reference == | |
+ | <references/> | ||
==Externí odkazy== | ==Externí odkazy== | ||
* [http://www.chieftainwildrice.com/products/beans-lentils/lentils Všechny typy čočky a jejich použití (anglicky)] | * [http://www.chieftainwildrice.com/products/beans-lentils/lentils Všechny typy čočky a jejich použití (anglicky)] | ||
* [http://www.indexmundi.com/en/commodities/agricultural/lentils/ Čočka – země, produkce, spotřeba export a import, statistické údaje (anglicky)] | * [http://www.indexmundi.com/en/commodities/agricultural/lentils/ Čočka – země, produkce, spotřeba export a import, statistické údaje (anglicky)] | ||
- | |||
- | |||
- | {{ | + | {{Commonscat|Vicia culinaris}}{{Článek z Wikipedie}} |
[[Kategorie:Bobovité]] | [[Kategorie:Bobovité]] | ||
[[Kategorie:Plodiny]] | [[Kategorie:Plodiny]] |
Aktuální verze z 7. 3. 2022, 10:39
Čočka jedlá (Lens culinaris) je křovinatá jednoletá rostlina z čeledi bobovitých. Tato luštěnina původem z Přední Asie se pěstuje pro svoje semena. Dosahuje výšky asi 40 cm a semena jsou ukryta v luscích, obvykle po dvou.
Obsah |
Vlastnosti
Čočka pochází z Přední Asie a součástí lidské potravy je již od neolitu. Po sojových bobech a konopí má čočka třetí nejvyšší obsah bílkovin ze všech rostlin – 26 %. Díky tomu tvoří v mnoha částech světa velmi důležitou složku stravy. Je tomu tak zejména v Indii, jejíž obyvatelstvo tvoří z velké části vegetariáni. Jednotlivé druhy čočky se od sebe liší jak velikostí semen, tak jejich barvou, jež může být žlutá, oranžová, hnědočervená, zelená či černá.
Pokrm
Semena čočky se vaří poměrně krátce, zejména menší druhy, u nichž je odstraněna slupka. Připravuje se z nich levná a výživná polévka. Často slouží jako příloha ke kuřecímu či vepřovému masu. Mnohdy se též kombinuje s rýží, která se vaří zhruba stejnou dobu. Pokrmu z čočky a rýže se na Blízkém východě říká mujaddara či mejadra. V Indii je velmi oblíbeným pokrmem khichdi, jenž vzniká, když se obě složky vaří společně v jedné nádobě. Mnohem méně obvyklé je míchat čočku se sýrem.
V Indii, jež má bohatou vegetariánskou tradici, se k vařené čočce často přidává zelenina a výsledná směs se pak dochucuje rozličným kořením. Vzniká tak celá řada pokrmů, jako například sambar rasam či dal, jež se pak obvykle podávají s rýží a roti.
Čočka a čočky
Čočky v optice jsou pojmenovány po semenech čočky jedlé, jež mají podobný tvar.[1]
Tento zajímavý vztah, jehož vtipně využil například Jan Werich ve filmu Císařův pekař, lze sledovat nejen v češtině, ale i v mnoha dalších jazycích:
Jazyk | čočka optická | čočka jedlá |
---|---|---|
Arabsky | عدسة (adasa) | عدس (adas) |
Botswansky | Chadi | Aditi Chaddi |
Bulharsky | леща | леща |
Česky | čočka | čočka |
Finsky | linssi | linssi |
Francouzsky | lentille | lentille |
Hebrejsky | adasha | adash |
Hindsky | dal | Arhar dal |
Holandsky | lens | linze |
Chorvatsky | leća | leća |
Italsky | lenti | lenticchie |
Katalánsky | lent | llentia |
Latinsky | lens | lens |
Litevsky | lęšis | lęšis |
Lotyšsky | lēca | lēca |
Maďarsky | lencse | lencse |
Makedonsky | леќа | леќа |
Malajsky | Parippu | Thvara Parippu |
Maratsky | Daal | Tur Daal |
Německy | Linse | Linse |
Norsky | linse | linse |
Persky | adasi | adas |
Polsky | soczewka | soczewica |
Portugalsky | lente | lentilha |
Rumunsky | lentila | linte |
Řecky | φακός | φακή |
Slovensky | šošovka | šošovica |
Slovinsky | leča | leča |
Srbsky | sočivo | sočivo |
Španělsky | lente | lenteja |
Švédsky | lins | lins |
Tamilsky | Paruppu | Thuvvaram Paruppu |
Telužsky | Pappu | Pappu |
Turecky | mercek | mercimek |
Urdsky | daal | daal |
Reference
- ↑ Chambers Dictionary (10th ed) 2006
Externí odkazy
- Všechny typy čočky a jejich použití (anglicky)
- Čočka – země, produkce, spotřeba export a import, statistické údaje (anglicky)
|
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |