V sobotu 2. listopadu proběhla mohutná oslava naší plnoletosti !!
Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!

Čočka (rostlina)

Z Multimediaexpo.cz

(Rozdíly mezi verzemi)
m (Nahrazení textu)
(++)
 
(Není zobrazena jedna mezilehlá verze.)
Řádka 14: Řádka 14:
  | binomické jméno = ''Lens culinaris''
  | binomické jméno = ''Lens culinaris''
  | druh popsal = Medikus
  | druh popsal = Medikus
-
}}
+
}}[[File:Flors llenties1.jpg|thumb|240px|Čočka jedlá (Lens culinaris)]]
Čočka jedlá (''Lens culinaris'') je křovinatá [[jednoletá rostlina]] z čeledi [[bobovité|bobovitých]]. Tato [[luštěnina]] původem z Přední Asie se pěstuje pro svoje [[semeno|semena]]. Dosahuje výšky asi 40 cm a semena jsou ukryta v luscích, obvykle po dvou.
Čočka jedlá (''Lens culinaris'') je křovinatá [[jednoletá rostlina]] z čeledi [[bobovité|bobovitých]]. Tato [[luštěnina]] původem z Přední Asie se pěstuje pro svoje [[semeno|semena]]. Dosahuje výšky asi 40 cm a semena jsou ukryta v luscích, obvykle po dvou.
==Vlastnosti==
==Vlastnosti==
-
Čočka pochází z [[Přední Asie]] a součástí lidské  [[potrava|potravy]] je již od neolitu.  Po [[soja|sojových]] bobech a konopí má čočka třetí nejvyšší obsah [[bílkoviny|bílkovin]] ze všech rostlin –  26 %. Díky tomu tvoří v mnoha částech světa velmi důležitou složku stravy. Je tomu tak zejména v [[Indie|Indii]], jejíž obyvatelstvo tvoří z velké části [[vegetarián]]i.  
+
Čočka pochází z [[Jihozápadní Asie|Přední Asie]] a součástí lidské  [[potrava|potravy]] je již od neolitu.  Po [[soja|sojových]] bobech a konopí má čočka třetí nejvyšší obsah [[bílkoviny|bílkovin]] ze všech rostlin –  26 %. Díky tomu tvoří v mnoha částech světa velmi důležitou složku stravy. Je tomu tak zejména v [[Indie|Indii]], jejíž obyvatelstvo tvoří z velké části [[vegetarián]]i.  
Jednotlivé druhy čočky se od sebe liší jak velikostí semen, tak jejich barvou, jež může být žlutá, oranžová, hnědočervená, zelená či černá.
Jednotlivé druhy čočky se od sebe liší jak velikostí semen, tak jejich barvou, jež může být žlutá, oranžová, hnědočervená, zelená či černá.
Řádka 103: Řádka 103:
|-
|-
|}
|}
-
 
+
== Reference ==
 +
<references/>
==Externí odkazy==
==Externí odkazy==
* [http://www.chieftainwildrice.com/products/beans-lentils/lentils Všechny typy čočky a jejich použití (anglicky)]
* [http://www.chieftainwildrice.com/products/beans-lentils/lentils Všechny typy čočky a jejich použití (anglicky)]
* [http://www.indexmundi.com/en/commodities/agricultural/lentils/ Čočka – země, produkce, spotřeba export a import, statistické údaje (anglicky)]
* [http://www.indexmundi.com/en/commodities/agricultural/lentils/ Čočka – země, produkce, spotřeba export a import, statistické údaje (anglicky)]
-
== Reference ==
 
-
<references/>
 
-
{{Commons|Lens culinaris}}{{Článek z Wikipedie}}
+
{{Commonscat|Vicia culinaris}}{{Článek z Wikipedie}}
[[Kategorie:Bobovité]]
[[Kategorie:Bobovité]]
[[Kategorie:Plodiny]]
[[Kategorie:Plodiny]]

Aktuální verze z 7. 3. 2022, 10:39

Čočka jedlá (Lens culinaris)

Čočka jedlá (Lens culinaris) je křovinatá jednoletá rostlina z čeledi bobovitých. Tato luštěnina původem z Přední Asie se pěstuje pro svoje semena. Dosahuje výšky asi 40 cm a semena jsou ukryta v luscích, obvykle po dvou.

Obsah

Vlastnosti

Čočka pochází z Přední Asie a součástí lidské potravy je již od neolitu. Po sojových bobech a konopí má čočka třetí nejvyšší obsah bílkovin ze všech rostlin – 26 %. Díky tomu tvoří v mnoha částech světa velmi důležitou složku stravy. Je tomu tak zejména v Indii, jejíž obyvatelstvo tvoří z velké části vegetariáni. Jednotlivé druhy čočky se od sebe liší jak velikostí semen, tak jejich barvou, jež může být žlutá, oranžová, hnědočervená, zelená či černá.

Pokrm

Semena čočky se vaří poměrně krátce, zejména menší druhy, u nichž je odstraněna slupka. Připravuje se z nich levná a výživná polévka. Často slouží jako příloha ke kuřecímu či vepřovému masu. Mnohdy se též kombinuje s rýží, která se vaří zhruba stejnou dobu. Pokrmu z čočky a rýže se na Blízkém východě říká mujaddara či mejadra. V Indii je velmi oblíbeným pokrmem khichdi, jenž vzniká, když se obě složky vaří společně v jedné nádobě. Mnohem méně obvyklé je míchat čočku se sýrem.
V Indii, jež má bohatou vegetariánskou tradici, se k vařené čočce často přidává zelenina a výsledná směs se pak dochucuje rozličným kořením. Vzniká tak celá řada pokrmů, jako například sambar rasam či dal, jež se pak obvykle podávají s rýží a roti.

Čočka a čočky

Čočky v optice jsou pojmenovány po semenech čočky jedlé, jež mají podobný tvar.[1]
Tento zajímavý vztah, jehož vtipně využil například Jan Werich ve filmu Císařův pekař, lze sledovat nejen v češtině, ale i v mnoha dalších jazycích:

Jazyk čočka optická čočka jedlá
Arabskyعدسة (adasa)عدس (adas)
BotswanskyChadiAditi Chaddi
Bulharskyлещалеща
Českyčočkačočka
Finskylinssilinssi
Francouzskylentillelentille
Hebrejskyadashaadash
HindskydalArhar dal
Holandskylenslinze
Chorvatskylećaleća
Italskylentilenticchie
Katalánskylentllentia
Latinskylenslens
Litevskylęšislęšis
Lotyšskylēcalēca
Maďarskylencselencse
Makedonskyлеќалеќа
MalajskyParippuThvara Parippu
MaratskyDaalTur Daal
NěmeckyLinseLinse
Norskylinselinse
Perskyadasiadas
Polskysoczewkasoczewica
Portugalskylentelentilha
Rumunskylentilalinte
Řeckyφακόςφακή
Slovenskyšošovkašošovica
Slovinskylečaleča
Srbskysočivosočivo
Španělskylentelenteja
Švédskylinslins
TamilskyParuppuThuvvaram Paruppu
TelužskyPappuPappu
Tureckymercekmercimek
Urdskydaaldaal

Reference

  1. Chambers Dictionary (10th ed) 2006

Externí odkazy


Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Čočka (rostlina)